Gran god gløgg

Det er snart jul, og hvad er bedre at servere for sine adventsgæster end et godt krus gløgg?

Gløgg til ca. 4 personer.
• 100 g rosiner
• 50 g smuttede mandler
• 1 dl julesnaps
• 2 kanelstænger
• 3-4 kardemommefrø
• I – 2 kviste med rødgran
• 1 økologisk appelsin
• 1 flaske krydret rødvin
• 1 dl mørk rom
• Gransukker

Sådan gør du:

1. Udblød rosinerne og mandlerne i julesnapsen, og lad dem trække
mindst en time
2. Kom kanelstænger, kardemommefrø, gran, en halv appelsin i. Skal i
en gryde. Gem resten af appelsinen. Hæld rødvinen i gryden, og varm
op til kogepunktet.
3. Tag gryden af varmen, tilsæt rom, rosiner og julesnapslagen, og lad
gløggen trække til næste dag.
4. Næste dag:
5. Skær resten af appelsinen i grove skiver, og kom dem i gløggen. Varm
gløggen op, og smag til med gransukker.
Her har jeg også hældt bøllebær og hasselnøder i blandingen. Men det
kan sagtens udlades. Smager dog helt fantastisk

Helende te med gyldenris

OBS: Nogle er allergiske over for gyldenris, så start med små doser

Kog vand, og lad det afkøle til 70 grader
Tag en håndfuld gyldenris i en kande en skefuld honning og evt. en lille håndfuld dueurtsblomster og hold vandet ud over . Lad teen trækker ca 15. minutter.
Der er flere urter, der blomstrer lige nu, så kommer du forbi en dueurt så tag gerne en håndfuld blomster med i teen.
Det du ikke drikker, stiller du i køleskabet. Brug det dagen efter, til at vaske dit ansigt i blandingen. Det skønneste morgenboost

Lav en vild salat

Lav en basissalat og pift den op med vilde urter:

Her er det vilde indslag ramsløg, løgkarse, mælkebøtte, syren, skovsyre og skovmærkeblomster.
Når du blander mange forskellige urter i din salat får du flere forskellige vitaminer og sunde indholdsstoffer + en ekstra god smag.

Er du i tvivl om hvordan du genkender de forskellige urter? I bogen Skovens Spisekammer får du guides til alle urterne.

Strandarve tzatziki

Strandarve er en lille, sukkulent strandurt, som vokser op af sandet på strande – ofte
i klynger.
Den smager af saltvand og agurk; nogle gange let bitter.
Bitterheden er mest markant, når plantens farve er hen i det gullige. Smag på urten,
før du plukker den!

Se i videoen her, hvordan jeg bruger strandarven i tzatziki:

 

 

Bøgesnaps

Gem smagen af forårets nyudsprungne bøgeskov i en bøgesnaps. Bøgebladene har en frisk mild og citrusagtig smag nu hvor de lige er sprunget ud. Det er kun nogle få uger, at bøgebladene kan bruges, derefter bliver de for bitre og fyldt med garvesyre. Så det er lige nu, du skal gøre det.

Sådan gør du:

  1. Fyld rigeligt med bøgeblade i en flaske vodka, og lad det trække i mindst 3 uger, før du sier bøgebladene fra.
  2. Lad herefter den nylavede snaps stå i endnu nogen tid, før du drikker den. Den bliver kun bedre med tiden – hvis du altså kan lade være med at drikke den.

Skål i skoven!

Vil du have flere ideer til at tage skoven med hjem i køkkenet – og få lidt mere “vildskab” ind i hverdagen? Så tjek bogen Skovens Spisekammer

Mælkebøttesaft

Mælkebøtten er antiinflammatorisk, basisk, udrensende og sætter forbrændingen i vejret.
Planten har været brugt i køkkenet og medicinsk siden tidernes morgen, og nu er
den atter ved at vinde indpas i mange moderne, danske køkkener. Og lige nu blomstrer mælkebøtten, så det er nu, du skal lave mælkebøttesaft.

Her er min egen sunde og smagfulde mælkebøttesaft som er med appelsin og skovmærke, (som du finder i skoven i hele landet, bortset fra Nord- og Vestjyland), for at spare på sukkeret i den traditionelle opskrift.

Pluk fem store håndfulde mælkebøttehoveder og store buketter med skovmærke. Brug en økologisk appelsin og hæld akaciehonning ud over blandingen og hæld kogt vand
nedkølet til 70 grader hen over.

Lad det stå natten over i køleskabet og si det til den dejligste saft dagen efter.

Velbekomme!

Dette vilde tip er fra bogen Skovens Spisekammer, som udkom som e-bog 17. april.